Batida dla planety! - Batida

Batida dla planety!

Opublikowano

Mamy kilka ważnych powodów do dumy. Żyjąc w ówczesnych czasach oraz w erze zagrożenia katastrofą klimatyczną wychodzimy ponad schematy i zmieniamy się dla Matki Ziemi oraz dla was, tych którzy świadomie patrzą w przyszłość. Zmiany zawsze dzieją się małymi krokami, tak też było z nami.

Zmiany klimatu to już namacalny problem, który dosięga każdego z nas. W każdym z nas też jest siła by dołożyć swoją cegiełkę i wspomóc proces zmniejszenia skutków tych zmian. Jakiś czas temu postanowiliśmy podjąć przysłowiową rękawicę. Opowiemy wam poniżej co się u nas zmieniło i ile w nas dumy, że dobrnęliśmy do tego momentu.

Nadwyżki jedzenia, które zostają po każdym dniu, goście Batidy mogą taniej kupić w aplikacjach foodsi.pl oraz toogoodtogo.pl. Aplikacje pozwalają na maksymalne ograniczenie strat jedzenia, przy odpowiedniej optymalizacji zakupów towarów potrzebnych do ich wyprodukowania.

2. FORECAST SPRZEDAŻY

Zrównoważony i ręczny proces produkcji – przez lata udało nam się opracować odpowiednią, skuteczną prognozę sprzedaży, która przewiduje jak najmniej strat z wyprodukowanych dań.

 

3. Sezonowość i lokalność.

Nasze menu opiera się na produktach sezonowych i lokalnych, co pozwala nam m.in. ograniczyć ślad węglowy powstający przy transporcie surowców potrzebnych do wytworzenia naszych dań.

 

4. BIODEGRADACJA

W butikach w Warszawie oraz Konstancinie oferujemy lunche na wynos w opakowaniach zrobionych z roślin, które można poddać procesowy biodegradacji.

5. LESS WASTE

Produkty, które znajdziecie w kolekcji Delikatesy, w 80% pakujemy w opakowania szklane lub biodegradowalne. Wasze zakupy na wynos pakujemy w papierowe torby.

 

6. BATIDA JEST DOG FRIENDLY

Każdy gość może przyjść do naszych butików ze swoim pupilem, mamy dla nich miskę z wodą, cień pod parasolem w naszym ogródku oraz przyjaznych zwierzętom pracowników.

 

 

7. STOP PLASTIK

Używamy szklanych i papierowych słomek oraz drewnianych sztućców. Kawę na wynos podajemy w biodegradowalnych kubkach.

 

8. #ZEROWASTE

W Batidzie Head Pastry Chef, Mira Bogucka oraz Executive Chef, Marzena Hajn produkty wykorzystują do samego końca.

Przykłady: bułkę tartą robimy z własnego pieczywa, ze składowanych obierek po warzywach przygotowujemy warzywny bulion.

 

 

Życie w świadomości pozwala nam nie tylko żyć zdrowo, ale również wprowadzać zmiany i kształtować otaczające nas otoczenie . Małymi krokami i wspólnymi siłami chcemy współuczestniczyć w kolejnych zmianach.

 

#batidatem.

← Starsze posty Nowsze posty →

Zostaw komentarz

Artykuły

RSS
Magia świątecznych smaków – jakie ciasta świąteczne wybrać na wigilijny stół

Magia świątecznych smaków – jakie ciasta świąteczne wybrać na wigilijny stół

przez Sklep Batida

Makowiec, piernik i sernik waniliowo-piernikowy – odkryj świąteczne wypieki Batida, które łączą tradycję z nowoczesnym cukiernictwem i tworzą wyjątkową atmosferę Bożego Narodzenia.

Czytaj więcej
Jak przechowywać tort, żeby zachował świeżość na dłużej

Jak przechowywać tort, żeby zachował świeżość na dłużej

przez Sklep Batida

Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać tort, by zachował świeżość, smak i wygląd na dłużej. Sprawdź porady Batida – cukierni, która wie, jak dbać o każdy...

Czytaj więcej