Adrianna Jund - Ambasador kuchni roślinnej dla Batida

Opublikowano

Kuchnia roślinna to dla mnie nowy styl życia. Od kiedy przestałam jeść mięso podczas ciąży, dokładnie rok temu, wiele się zmieniło. Początkowo moją motywacją były tylko kwestie zdrowotne, zaraz za nimi względy ekologiczne i oczywiście prawa zwierząt.

Ponieważ dieta roślinna jest wyjściem, które wychodzi wszystkim na dobre, dzisiaj czuję, że gotując wegańsko dla rodziny i przyjaciół podkreślam ważne mi wartości. To iskra, która daje mi motywacje do pracy. Czuje się spełniona, bo w końcu robię pozytywny gest we wszystkich ważnych dla mnie dziedzinach.

Podczas kreacji menu zawsze używam produktów bliskich mojemu sercu: tych które zawsze są obecne w mojej lodówce. Uważam że dodają one niezwykłego smaku roślinnym daniom, i zastępują mi w 110% mięsną kuchnię i jej smaki. Przyprawy to podstawa kuchni wegańskiej.

Moje gastronomiczne „ja” zrodziło się na konkretnych teksturach i smakach bez których nie mogę żyć. Uwielbiam nasze polskie tradycje, ale chcę zmieniać siebie i moją kuchnię: iść z duchem czasu kreując nowe trendy i normy zgodne z ewolucją otoczenia. Uważam że aktualne pokolenie szefów kuchni ma też w tym zakresie wielkie pole do popisu - aby odstąpić od tradycji, i nadać gastronomii nowy bieg.

Kuchnia roślinna to dokładnie to czego było mi trzeba by zaspokoić głód kreatywności każdego dnia, poznać smaki które pozwalają mi poczuć się jak dziecko odkrywające gastronomię po raz pierwszy.

W kuchni wegańskiej ważne też jest zbalansowanie wartości odżywczych które dostarcza nam wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Duża uwagę przykładam również do produktów wspomagających odporność, jak imbir, kurkuma czy czosnek. Dlatego też, gdy odkrywałam kuchnię roślinną w Vancouver, bazowałam na składnikach wysokiej jakości. Tamtejszy nurt kuchni wegańskiej jest bardzo dobrze rozwinięty, nie ma problemu z ich dostępnością.

W Polsce musiałam się trochę naszukać ale miałam ku temu ogromną motywacje: przenieść dobrze mi znane smaki z Kanady prosto do kuchni Batidy. Udało się!

Zapraszam ze mną w podrożdo autorskiej sezonowej wersji kuchni roślinnej stworzonej na bazie zdrowych składników, które wzmocnią Waszą odporność w ten jesienny czas.

Adrianna Jund

← Starsze posty Nowsze posty →



Zostaw komentarz