Wielkanocny MUST HAVE

Opublikowano

Niewątpliwie wspólne śniadanie to najważniejszy posiłek podczas Świąt Wielkanocnych.

Co wybrać na wielkanocny stół aby bliscy byli zachwyceni i aby zapamiętali te święta na długo? Przygotowaliśmy wielkanocny must have by Batida - wpisz te potrawy do swojego wielkanocnego menu, a zapewniamy, że wszyscy zasiadający przy wspólnym stole będą oczarowani.

1. Żurek z białą kiełbasą

Chyba nikogo nie zaskoczymy postawieniem jegomościa na pierwszym miejscu naszych wielkanocnych must have, bowiem Żur to niekwestionowany król świątecznego śniadania.

Często to właśnie od niego rozpoczyna się rodzinne, poranne biesiadowanie przy wspólnym stole.

Szefowa Kuchni, Marzena Hajn w tym roku przygotowała prawdziwy polski żur na własnym zakwasie. Obowiązkowo z jajkiem - zerówką z ekologicznych wolnych wybiegów i białą kiełbasą od lokalsów.

Wywar przygotowała na wędzonych żeberkach i wędzonym boczku, tutaj nie ma półśrodków – żurek musi być aromatyczny! Smak podkręca chrzan, czosnek i majeranek. Musicie go spróbować!

 

2. Faszerowane jajka

Faszerowane, na miękko, w koszulce, na twardo – bez wątpienia jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Kupując jajka lub wybierając produkty z jajkami od lokalnych firm cateringowych, czy restauracji, koniecznie dowiedzcie się, jakie jajka używane są do przygotowywania potraw.

Zawsze wybierajcie miejsca, w których używa się zerówek – to jajka od szczęśliwych kurek z wolnego, ekologicznego wybiegu. W pracowni i kuchni Batida używamy wyłącznie takich jajek.

W tym roku w ofercie Batidy znajdziecie jajka faszerowane pięcioma pastami, które wybraliśmy wspólnie spośród wielu propozycji przygotowanych na coroczną, przedświąteczną degustację.

Każda z tych past dedykowana jest innym smakowym gustom. Dla tych, którzy lubią klasykę i tradycyjne smaki zdecydowanie najlepszą opcją będzie pasta z wiejską szynką od lokalsów, jajkiem i cebulką lub jajeczna. Dla fanów grzybów ta z pieczarką, kolendrą i papryką, dla fanów ryb zdecydowanie wędzony łosoś z awokado i limonką, a dla tych, którzy lubią nowoczesne wariacje, najlepszym wyborem będzie pasta ziołowa z wasabi.

 

3. Pasztet

Obowiązkowa przekąska lub smarowidło na wielkanocnym stole. W wielu domach podawany również na ciepło z sosem tatarskim, pieczeniowym, czy konfiturą z czerwonej cebuli. Często pretenduje do faworyta gości zasiadających przy wspólnym stole.

W tym roku w Batidzie pasztet w czterech odsłonach. Wieprzowo-wołowy z zielonym pieprzem, wieprzowo-wołowy ze śliwką, kaczy z żurawiną i coś dla wegetarian – pasztet z soczewicy z aromatycznym kuminem i warzywami.

 

 

4. Mazurek

Co tu dużo pisać, bez wątpienia mazurek jest słodką wizytówką Świąt Wielkiej Nocy.

Przygotowywany wieloma różnymi technikami z setką smakowych kompozycji.

W tegorocznej ofercie Batidy na Wielkanoc znajdziecie zarówno limitowane, jak i kultowe już propozycje na wielkanocny stół przygotowane przez Head Pastry Chef, Mirę Bogucką i jej team.

Mazurek z bakaliami jest w ofercie Batidy od wielu lat, jakakolwiek modyfikacja tego ulubionego przez naszych klientów wielkanocnego ciasta wiązałaby się z niemałą pikietą przed naszymi butikami, dlatego nazwaliśmy go KULTOWYM i w niezmienionej formie pojawia się kolejny raz w naszych propozycjach.

Drugi, który w tym roku zagości na stołach to mazurek orzechowy na kruchym cieście z masłem orzechowym, białą czekolada i feuilletine - w wolnym tłumaczeniu - chrupiącą prażynką na bazie pasty orzechowej i mlecznej czekolady.

 

Macie ochotę na więcej?

www.sklep.batida.pl

← Starsze posty Nowsze posty →



Zostaw komentarz