Przepis na pierwszy sernik Batidy z 1995 roku! - Batida

Przepis na pierwszy sernik Batidy z 1995 roku!

Opublikowano

Dziś podróżujemy w czasie niemal trzydzieści lat wstecz, aby odkryć jeden z najskrytszych przepisów, który kiedyś gościł w witrynach naszej rodzinnej cukierni.

sernik z wiśniami

To historia sernika, który smakuje, jak kawałek rodzinnej tradycji, pełen aromatu wanilii, migdałów i słodkich wiśni.

Dzisiaj dzielę się z Wami sekretem tego przepysznego sernika migdałowego z wiśniami.

Składniki:

Kruche Ciasto:

  • Mąka - 130g
  • Masło - 90g
  • Cukier puder przesiany - 30g
  • Pół jajka
  • Migdał mielony - 32g
  • Laska wanilii - 1/3
  • Szczypta soli

Biszkopt Waniliowy:

  • Jajka - 2 sztuki
  • Drobny cukier - 60g
  • Mąka - 60g
  • Wanilia w płynie - 2g

Wiśnie:

  • Wiśnie - 360g (świeże lub mrożone)
  • Mąka ziemniaczana - 16g
  • Cukier - 30g

Masa Serowa:

  • Twaróg waniliowy - 160g
  • Mączka migdałowa - 25g
  • Cukier puder - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 10g
  • Rozpuszczone masło - 40g
  • Jajka - 80g
  • Sok z cytryny - 15g

 

Instrukcje:

Kruche Ciasto:

  1. W misce wymieszaj masło z cukrem, solą oraz ziarnami wanilii.
  2. Dodaj pół jajka, mielone migdały i na końcu mąkę. Zagniataj ciasto, formując kulkę.
  3. Owij ciasto w folię i schłodź w lodówce przez godzinę.
  4. Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 4 mm i wyłóż nim dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 4 cm.
  5. Schłodź formę w lodówce przez 15 minut, a następnie wyłóż na nią biszkopt waniliowy.

Biszkopt Waniliowy:

  1. Ubij jajka z cukrem, dodaj wanilię, a potem mąkę. Gotową masę wlej na biszkopt i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut, aż biszkopt będzie złocisto-brązowy i elastyczny w dotyku.
  2. Po upieczeniu wyjmij biszkopt, ostudź i wyłóż go z formy.

Wiśnie:

  1. Ugotuj wiśnie z cukrem, aż puszczą sok.
  2. Mieszaj sok ziemniaczaną mąką, a następnie wlej tę mieszankę z powrotem do wiśni, gotując je aż zgęstnieją i staną się szkliste. Ostudź je i wyłóż na biszkopt.

Masa Serowa:

  1. W misce połącz twaróg waniliowy z cukrem, jajkami, rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny, obiema rodzajami mąki.
  2. Masę serową wlej na warstwę wiśni na biszkopt i piecz w temperaturze 165 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, aż sernik będzie złocisty i dobrze upieczony.

Podsumowanie: Po wyjęciu sernika z piekarnika, możecie posmarować go konfiturą morelową, udekorować świeżymi wiśniami i pokruszonymi pistacjami. Najlepiej smakuje schłodzony po kilku godzinach w lodówce.

 

Smacznego!

P.S. Jeśli chcecie zobaczyć proces przygotowania tego przepysznego sernika, zapraszamy na instagram Caroline, gdzie znajdziecie filmik z przepisem krok po kroku! 🍰😍

← Starsze posty Nowsze posty →

Zostaw komentarz

Artykuły

RSS
Magia świątecznych smaków – jakie ciasta świąteczne wybrać na wigilijny stół

Magia świątecznych smaków – jakie ciasta świąteczne wybrać na wigilijny stół

przez Sklep Batida

Makowiec, piernik i sernik waniliowo-piernikowy – odkryj świąteczne wypieki Batida, które łączą tradycję z nowoczesnym cukiernictwem i tworzą wyjątkową atmosferę Bożego Narodzenia.

Czytaj więcej
Jak przechowywać tort, żeby zachował świeżość na dłużej

Jak przechowywać tort, żeby zachował świeżość na dłużej

przez Sklep Batida

Dowiedz się, jak prawidłowo przechowywać tort, by zachował świeżość, smak i wygląd na dłużej. Sprawdź porady Batida – cukierni, która wie, jak dbać o każdy...

Czytaj więcej