Dziś podróżujemy w czasie niemal trzydzieści lat wstecz, aby odkryć jeden z najskrytszych przepisów, który kiedyś gościł w witrynach naszej rodzinnej cukierni.
To historia sernika, który smakuje, jak kawałek rodzinnej tradycji, pełen aromatu wanilii, migdałów i słodkich wiśni.
Dzisiaj dzielę się z Wami sekretem tego przepysznego sernika migdałowego z wiśniami.
Składniki:
Kruche Ciasto:
- Mąka - 130g
- Masło - 90g
- Cukier puder przesiany - 30g
- Pół jajka
- Migdał mielony - 32g
- Laska wanilii - 1/3
- Szczypta soli
Biszkopt Waniliowy:
- Jajka - 2 sztuki
- Drobny cukier - 60g
- Mąka - 60g
- Wanilia w płynie - 2g
Wiśnie:
- Wiśnie - 360g (świeże lub mrożone)
- Mąka ziemniaczana - 16g
- Cukier - 30g
Masa Serowa:
- Twaróg waniliowy - 160g
- Mączka migdałowa - 25g
- Cukier puder - 90g
- Mąka ziemniaczana - 10g
- Rozpuszczone masło - 40g
- Jajka - 80g
- Sok z cytryny - 15g
Instrukcje:
Kruche Ciasto:
- W misce wymieszaj masło z cukrem, solą oraz ziarnami wanilii.
- Dodaj pół jajka, mielone migdały i na końcu mąkę. Zagniataj ciasto, formując kulkę.
- Owij ciasto w folię i schłodź w lodówce przez godzinę.
- Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 4 mm i wyłóż nim dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 4 cm.
- Schłodź formę w lodówce przez 15 minut, a następnie wyłóż na nią biszkopt waniliowy.
Biszkopt Waniliowy:
- Ubij jajka z cukrem, dodaj wanilię, a potem mąkę. Gotową masę wlej na biszkopt i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 35-40 minut, aż biszkopt będzie złocisto-brązowy i elastyczny w dotyku.
- Po upieczeniu wyjmij biszkopt, ostudź i wyłóż go z formy.
Wiśnie:
- Ugotuj wiśnie z cukrem, aż puszczą sok.
- Mieszaj sok ziemniaczaną mąką, a następnie wlej tę mieszankę z powrotem do wiśni, gotując je aż zgęstnieją i staną się szkliste. Ostudź je i wyłóż na biszkopt.
Masa Serowa:
- W misce połącz twaróg waniliowy z cukrem, jajkami, rozpuszczonym masłem, sokiem z cytryny, obiema rodzajami mąki.
- Masę serową wlej na warstwę wiśni na biszkopt i piecz w temperaturze 165 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut, aż sernik będzie złocisty i dobrze upieczony.
Podsumowanie: Po wyjęciu sernika z piekarnika, możecie posmarować go konfiturą morelową, udekorować świeżymi wiśniami i pokruszonymi pistacjami. Najlepiej smakuje schłodzony po kilku godzinach w lodówce.
Smacznego!
P.S. Jeśli chcecie zobaczyć proces przygotowania tego przepysznego sernika, zapraszamy na instagram Caroline, gdzie znajdziecie filmik z przepisem krok po kroku! 🍰😍