Wyjaśniamy, czym jest metoda sous-vide.

Opublikowano

Pewnie niejednokrotnie zastanawialiście się czym jest tajemniczy termin sous-vide pojawiający się często w nazwach naszych produktów. Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Tłumacząc z francuskiego, sous-vide znaczy "w próżni". To technika gotowania mięs, ryb oraz warzyw, które zamknięte szczelnie w plastikowej torebce, umieszczane są w kąpieli wodnej lub parowej w stosunkowo niskiej temperaturze, nie przekraczającej 100 stopni Celsjusza.

Przyrządzanie potraw w worku na pierwszy rzut oka może kojarzyć się niezbyt ciekawie, ale tak naprawdę sous vide jest techniką stosowaną głównie w ekskluzywnych i modnych restauracjach. Z pewnością spowodowane jest to wysiłkiem z jakim wiąże się przygotowywanie produktów w ten sposób i posiadaniem odpowiedniego sprzętu gastronomicznego. Jest to jednak wysiłek i trud, który się opłaca ponieważ dzięki tej metodzie wartości odżywcze, kolor i struktura składników pozostają bez zmian.

Sprawdźcie jakie potrawy sous-vide przygotowuje dla Was każdego dnia zespół naszych kucharzy.

1. Polędwiczki wieprzowe sous-vide.

Miękkie i delikatne mięso, które podawane jest z sosem z zielonego pieprzu na puszystym ziemniaczanym puree z dodatkiem blanszowanej brukselki oraz chrupiących chipsów z marchewki. Rarytas dla mięsnych smakoszy, którzy cenią sobie smak wieprzowej polędwicy podawanej w nieszablonowy sposób.

 

2. Pierś z kurczaka sous-vide.

Jedna z dwóch propozycji lunchowych na sezon wiosenno - letni. Lekka pierś z kurczaka przygotowana sposobem sous-vide z zapiekanymi młodymi ziemniaczkami oraz chrupiącymi warzywami przygotowanymi w postaci al dente (marchewka, cukinia, pietruszka), podawana na ziołowym pesto. To idealna kompozycja na nadchodzące letnie dni.

 

3. Schab sous-vide.

Tradycyjne danie w sezonowej odsłonie według kreacji Szefowej Kuchni Batidy. Delikatny schab sous-vide w sosie pieczeniowym podany z młodą kapustą doprawioną świeżym koprem oraz skropioną sokiem z cytryny, co nadaje jej lekko kwaskowego smaku. Idealnie komponują się do tego blanszowane warzywa w postaci słodkiej marchewki oraz brukselki.

 

Również w naszych delikatesach znajdziecie dania przyrządzane metodą sous-vide. Dajcie się porwać fantazji naszych kucharzy, którzy wykorzystują najlepsze sposoby by dotrzeć do Waszych kulinarnych gustów. Utrzymanie doskonałego smaku oraz świeżości dań wzięli sobie za priorytet. Zasmakujcie jak najszybciej naszych propozycji.

Sprawdźcie nasze najnowsze propozycje lunchowe w sklepie on-line.

Stworzyliśmy je z myślą o lekkich i ciepłych dniach. Każde zamówione wcześniej w e-sklepie danie możecie odebrać osobiście w naszych butikach lub dostarczymy je wprost do waszych domów na terenie Warszawy lub okolic.

← Starsze posty Nowsze posty →



Zostaw komentarz